top of page

Inför vårens konsertpremiär på Borgholms slott

DJURGÅRDEN

temakväll på hemgården
i Långlöt 2024 01 12

Kära publik, varmt tack för att ni kom, vilken uppslutning och vilket gensvar!

Det blev en lärorik afton. Peter Aronsson gav den historiska bakgrunden till djurgårdsinrättningen. Föredraget följdes av tankeväckande frågor och inspel från publiken. Det råder ingen tvekan om att det finns en levande tradition kring de 230 åren under djurgårdsinrättningens ok i bygden. Och mycket forskning återstår. Till kaffet fick vi höra Dohyo Sol spela på, och berätta om sin långhalsade barockluta, teorben. Den abikerade Drottning Kristina, som hade Öland som ett av sina underhållsländer, lyssnade till just detta instrument i sitt palats nere i Rom (vilket en kvinna i publiken uppmärksammade oss på). Nu var det vår tur. Varmt tack Peter Aronsson, Dohyo Sol och personal på Hemgården i Långlöt!

 

Hjärtligt tack till Borgholms kommun, Ölands Museum Himmelsberga och Ölands Hembygsförbund som gjorde den här kvällen möjlig.

240112 Långlöt 09.jpg

Linnéuniveritetets rektor, historiker Peter Aronsson menar att Ernst Areens bok om Den kungliga djurgårdsinrättningen på Öland står sig väl. Men i år är det hundra år sedan den skrevs. Ny forskning behövs!

240112 Långlöt 07_edited.jpg
240112 Långlöt 10_edited.jpg

Dohyo Sol berättar om skapandet av teorben och musikdramatikens återfödelse i Italien under det sena 1500-talet. Ur detta frö växte operatraditionen.

 

Foto: Oddbjörn Andersson

Med intrycken från denna inspirerande kväll går Hans Gurstad-Nilsson nu in i slutfasen av sitt arbete med kördramat Djurgården. Nu stundar detaljarbetet med text och musik, förberedande av partitur, stämmor och så småningom instudering och repetitioner med Vokalharmonin och ensemblen. Mika Takehara på slagverk, Dohyo Sol, teorb och Mats Wallin, klarinett.

Allt under ledning av Fredrik Malmberg, chefdirigent för Eric Ericsons kammarkör, grundare och konstnärlig ledare för Vokalharmonin.

Tack alla för en fantastiskt fin kväll!

Varmt välkomna till premiären av DJURGÅRDEN

i Drabantsalen på Borgholms slott,

Söndagen den 12 maj!

 

C h r o n o t o p i a

bottom of page